top of page

Trainworld: bijleren over treinen en klimaat

  • S
  • 12 apr 2023
  • 3 minuten om te lezen

Cultuur beleven is je ook openstellen voor onderwerpen die je niet direct aanspreken maar waar andere leden van het gezin wel interesse voor hebben.

Zo togen we op zaterdag 25 maart naar Trainworld in Schaarbeek om kennis te maken met de wereld van de Belgische Spoorwegen. In de lessen Geschiedenis leert elke Belg dat België de eer had om het land te zijn waar de eerste trein op het vaste continent reed. Dat dit tussen Brussel en Mechelen was, kon ik me ook nog herinneren, maar verder reikt mijn kennis over de geschiedenis van de Belgische Spoorwegen niet. Tijd om hier wat meer over te ontdekken!

De geschiedeniskant interesseerde de rest van het gezelschap dan weer niet echt, maar hun interesse voor de mechanische kant maakte dit dan weer ruimschoots goed zodat het voor iedereen een bevredigend bezoek werd.


Nog voor we het museum betraden, kregen we al een inkijk in de tijdelijke tentoonstelling Animalia. Als teaser voor de expo over o.a. het klimaatvraagstuk werd voor de statige gebouwen van het oude station van Schaerbeek een levensgrote walvissenstaart geplaatst door kunstenaar Pierre-Yves Renkin. Gezien mijn interesse voor het klimaat was deze tijdelijke tentoonstelling mooi meegenomen.



Bij binnenkomst ontvingen we deze zeer mooie inkomtickets, die deden denken aan de grandeur van de spoorwegen van weleer. Of toch zoals ik me die voorstel. Heden ten dage verloopt quasi alles digitaal waardoor papieren tickets vervangen zijn door pdf’s en ook een bezoek aan de lokettenzaal verleden tijd is. Wat jammer is, want de lokettenzaal die we betreden werd hersteld in haar oude glorie en blijft tot de verbeelding spreken. In deze zaal kregen we een zeer vriendelijke en persoonlijke ontvangst met een duidelijke uitleg over de loopwijze doorheen het museum. Want de in- en uitgang van het museum bevinden zich niet op dezelfde plaats, zelfs niet in hetzelfde gebouw.


Doorheen het museum ontdekten we de geschiedenis van onze Belgische Spoorwegen. Verschillende locomotieven en wagons vervoerden ons doorheen de verschillende tijdperken. Ook de maatschappelijke meerwaarde van de trein op verschillende vlakken werd in de schijnwerpers gezet. Een klein voorbeeld: voor de treinen reden in België, was het niet altijd overal hetzelfde uur. Aan de kust was het bijvoorbeeld al 18u, terwijl men in Brussel op hetzelfde tijdstip zei dat het 17u50 was. Toen de trein zijn intrede deed, besliste men overal hetzelfde uur te installeren. De eenmaking van België, opnieuw. 😉 De machines waren steeds zeer mooi belicht, maar voor de rest waren de ruimtes/loodsen zeer donker, zelfs iets te donker voor mij persoonlijk. De techneuten in ons gezelschap konden hun hartje ophalen aan o.a. de sporen. Door middel van enkele proefjes kon men ontdekken waarom we niet meer met houten wielen op houten sporen rijden maar de treinen heden uitgerust zijn met metalen wielen op metalen sporen. Ook de evolutie van stoom over diesel naar elektrificatie wekte hun interesse.


Daarnaast was de tentoonstelling van Animalia mooi verweven met de vaste collectie. In elke zaal trokken sculpturen van wilde dieren de aandacht. In elke zaal werd een ander thema dat met milieu of klimaat te maken had onder de aandacht gebracht. Zo had de eerste hal als thema ‘Biodiversiteit en massa-extinctie’. We konden lezen wat beiden eigenlijk inhouden en hoe Infrabel een steentje probeert bij te dragen bij het behoud van de biodiversiteit. De tweede hal stond in het teken van ‘Klimaatverandering en ecologische bedreigingen’, de derde en de vierde hal stonden dan weer in het teken van duurzaamheid en hoe de trein een troef hierin is. Een mooie maquette maakte duidelijk dat kiezen voor openbaar vervoer i.p.v. voor koning-auto voor groenere leefomgevingen kan zorgen en een enorm verschil kan maken in de strijd tegen klimaatopwarming. Ook de stappen die de NMBS onderneemt om de gebruikte materialen een nieuw leven te geven, kwamen mooi aan bod.


Hoewel ik geen frequente treinreiziger (meer) ben, blijft de trein steeds een beetje reizen. Het museum was reizen door de tijd maar ook reizen door de opportuniteiten die de trein en bij uitbreiding de NMBS/Infrabel kunnen zijn voor een probleem waar onze generatie voor staat: de klimaatopwarming.


Het museum is een aanrader voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis en/of technologie, maar ook voor wie geïnteresseerd is in maatschappelijke thema’s en uiteraard voor wie interesse heeft in treinen. 😉 Ook voor lagereschoolkinderen is het museum en bij uitbreiding de tijdelijke tentoonstelling Animalia een aanrader. Er werden speciale infoborden en panelen voorzien met activiteiten rondom dieren en natuur. (familieparcours) Minder geschikt voor kleuters (want te lang, te veel, niet op maat), tenzij je een kleuter hebt die zeer enthousiast is over alles wat met treinen te maken heeft.


Alle info is terug te vinden op www.trainworld.be (leerkrachten met lerarenkaart krijgen trouwens korting).

Recente blogposts

Alles weergeven
Gluren bij de buren

Ook mijn medestudenten brachten heel wat interessante zaken naar voor. Ik las bij Talle over het invoeren van extra lessen Nederlands...

 
 
 

Comentarios


Cultur-Obscur

©2023 by Cultur-Obscur. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page