Over een korte aandachtspanne en invulboeken
- S
- 12 apr 2023
- 2 minuten om te lezen
Ik ben een trouwe lezer van Knack en was zeer enthousiast toen zij ‘De Leraarskamer van Knack’ aankondigden. Knack stelde namelijk een panel samen met leraars van diverse pluimage die, telkens iemand met een opvallend voorstel komt of een controversiële uitspraak over het onderwijs doet, gevraagd worden naar hun mening. Dit valt toe te juichen gezien er in de media (en op café) heel veel uitspraken gedaan worden over het onderwijs, maar er weinig in gesprek gegaan wordt met de mensen die de dagdagelijkse praktijk aan den lijve ondervinden.
Een van de onderwerpen die De Leraarskamer aansneed, is de taal- en leesvaardigheid van scholieren. Een onderwerp dat mij als toekomstig leraar Nederlands, maar ook als taalminnende ouder nauw aan het hart ligt. Het volledige artikel kan u hier lezen.
Wat de leraren vooral naar voorschuiven is dat leerlingen niet meer de aandacht kunnen opbrengen om een langere tekst te lezen. Enerzijds ziet men de invloed van sociale media met de korte filmpjes en korte tekstjes die maar een korte aandachtspanne vereisen, anderzijds worden leerlingen (en leraren!) op school geconfronteerd met invulboeken waar, volgens een panellid, de tekst vaak onderschikt is.
Een ander panellid geeft ook aan dat leerkrachten zelf meer zouden moeten lezen en een voorbeeldfunctie hierin hebben. Hij stelt ook dat ze meer vanuit hun leeservaringen hun lessen moeten voeden, dan vanuit de handboeken die de uitgeverijen ter beschikking stellen. Hierin zien we ‘de leraar als cultuurparticipant’ terugkomen.
Wat de handboeken betreft ben ik persoonlijk meer voor het noteren en het aanleggen van een eigen cursus als leerling. De wetenschap is er niet volledig uit of met de hand schrijven, dan wel aantekeningen maken op de computer beter is voor leerlingen, maar zelf je cursus structureren lijkt mij althans nuttiger dan de invulboeken waarin leerlingen hier en daar wat woorden dienen bij te schrijven. Maar, als (beginnend) leraar heb je niet steeds zelf deze keuze te maken. Het kan zijn dat de vakgroep de keuze voor een bepaald handboek heeft gemaakt of dat het je aan tijd ontbreekt om een eigen cursus te schrijven.
We moeten ook niet alle leerlingen over dezelfde kam scheren, want er zijn best nog wel wat leerlingen die wel graag lezen. Maar ook deze zijn daarom niet altijd taalvaardiger. Het is mijn mening dat we als leraar leerlingen taalrijke maar ook diverse soorten teksten moeten aanbieden die verder gaan dan datgene waarmee leerlingen in contact komen.
Het lijkt me alleszins belangrijk dat elke leraar, welke vakken deze ook geeft, zich een taalleraar voelt en voldoende aandacht schenkt aan taal.
Want of men nu Latijn studeert of Mechanica, de essentie kunnen halen uit bijvoorbeeld een overheidspublicatie is voor elke burger belangrijk!
Dag Sanne
Ik was nog niet bekend met 'de leraarskamer' van Knack. Nu ik weet dat het er is, ga ik er eens wat vaker op letten om te lezen wat de leraarskamer er over denkt. 😉
Het is altijd fijn om meningen te lezen van mensen binnen hetzelfde werkveld.
Zelf heb ik op mijn stage ook al ondervonden dat leerlingen afhaken als teksten te lang zijn. We leven in een maatschappij waarin alles snel, sneller, snelst moet gaan. Denk maar aan de evolutie van computers en internet op zich. Zelfs het snelste internet is al bijna te traag. 💻
De opkomst van sociale media, waarin alles in compacte berichten of zelfs met alleen maar foto's of korte video's gezegd…
Dag Sanne
Wat een interessant onderwerp snijd je hier aan!
Ikzelf lees zelden de Knack, maar nu ben ik toch wel nieuwsgierig. Ik ben ook steeds benieuwd naar wat er leeft in de politieke wereld rond het onderwijs, dus daar lijkt me jouw ontdekking toch wel interessant om eens te bekijken.
Wat je benoemt in jouw artikel, is zeker en vast herkenbaar. Tijdens de korte ervaring in het onderwijs die ik nu al heb verworven, is het al heel duidelijk geworden dat veel minder leerlingen van zichzelf lezen of willen lezen. Dat is een spijtige zaak, en zeker iets waar we als leerkracht moeten op inzetten. Leesvaardigheid is dan ook een belangrijk iets richting de toekomst van leerlingen. Daarom denk…