top of page

Literatuur, ook voor nieuwkomers!

  • S
  • 21 dec 2023
  • 2 minuten om te lezen

Toen FONS in mijn brievenbus belandde, was ik vooral benieuwd naar hoe het nummer over nieuwkomersonderwijs ingevuld ging worden. En deze editie verraste mij toch omdat het thema 'nieuwkomersonderwijs' breder opgevat werd dan enkel het taalaspect, waar in onze samenleving toch veel om te doen is.


Het artikel met als titel Literatuur in de OKAN-klas sprak mij direct aan. Ik heb zelf geen ervaring in het nieuwkomersonderwijs maar acht de kans groot dat ik er ooit wel in les zal geven omdat ik in het volwassenenonderwijs werk.


In onze economie-gerichte maatschappij verbaast het mij niet dat er in OKAN-klassen vooral gewerkt wordt met teksten die nuttig zijn om je in onze maatschappij staande te houden. Het is (soms) van (levens)belang om de brieven van school, overheid, dokters maar ook bijsluiters, adviezen, brochures, ... te kunnen lezen. Maar de drie auteurs pleiten er voor ook literatuur een kans te geven in het nieuwkomersonderwijs, iets dat ik enkel kan aanmoedigen.


Vanuit Wablieft werd een project opgezet met als titel Rijke teksten voor OKAN. De teksten werden gekozen door experten in de materie: OKAN-leerkrachten, leesonderwijsexperten en schrijvers. Ik word blij van deze mix want het geeft het project meer kans van slagen in mijn ogen. Als drie van de vier (belangrijkste) actoren in het leesonderwijs voor nieuwkomers samenwerken, dan heeft dit project een veel bredere basis (wetenschappelijk Ʃn gestoeld op klaspraktijk). Nu komt ook de vierde actor, de OKAN-leerling, aan zet. Hopelijk kunnen deze leerlingen door het ruime aanbod hun leesvaardigheid vooruit zien gaan. En kan literatuur ook voor hen een compagnon de route worden die hen zichzelf laat ontdekken, hun welbevinden verhoogd en hen meeneemt op een reis die hen even uit hun dagelijkse sleur haalt.


In het artikel worden ook enkele didactische principes opgenoemd met korte voorbeelden. Deze neem ik sowieso mee naar mijn klaspraktijk, want deze zijn niet enkel voor OKAN-leerlingen van nut.

Het project heeft ook bij elke tekst lesfiches voorzien zodat je als leerkracht niet van nul moet starten. Een echte meerwaarde dus!


Je kan de volledige editie over Nieuwkomersonderwijs downloaden via https://tijdschriftfons.be/eerdere-nummers/ en zo niet alleen het artikel lezen dat ik hier bespreek, maar ook de andere info.

Alvast veel leesplezier gewenst!





Op het moment dat ik dit schrijf, heeft het spijtige nieuws mij bereikt dat FONS, het tijdschrift voor Fris Onderwijs NederlandS er mee ophoudt.

Men zal gelukkig wel de website als een digitaal archief in ere houden, je kan dus nog heel veel inspiratie halen op https://tijdschriftfons.be/, maar er zal jammer genoeg geen nieuwe (papieren) editie volgen. Er zal nog wel een digitale afscheidseditie volgen in het voorjaar van 2024.




Recente blogposts

Alles weergeven
Gluren bij de buren

Ook mijn medestudenten brachten heel wat interessante zaken naar voor. Ik las bij Talle over het invoeren van extra lessen Nederlands...

Ā 
Ā 
Ā 
Front loading? Dat is interessant!

Hoe we in de klas instructies geven, doet er toe. Dat weten we ondertussen. Maar wist je dat de volgorde waarin je een opdracht geeft,...

Ā 
Ā 
Ā 

Comments


Cultur-Obscur

​

©2023 by Cultur-Obscur. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page