top of page

Leren vanuit nieuwsgierigheid? Ja toch?!

  • S
  • 12 apr 2023
  • 2 minuten om te lezen

Op De Correspondent verschenen volgend artikelen

- Voor deze schoolleider begint leren bij nieuwsgierigheid, is een interview met de schoolleider/directeur van de Agora-school in Panningen, Nederland.

- Deze school is een antwoord op de prestatiemaatschappij, is een artikel waarin de journalist een inkijk geeft in de werking van een Agora-school.


Een Agora-school vertrekt vanuit de (nieuwsgierigheid van de) leerling en geeft de leerling het eigenaarschap van zijn leerloopbaan in handen. Leraren zijn er coach en begeleiden de leerling bij zijn traject op maat.


Hoewel De Correspondent voornamelijk over Nederland bericht, is dit artikel ook voor ons interessant. Enerzijds omdat er in Belgiƫ ook reeds drie Agora-scholen zijn (Sint-Katelijne-Waver, Leuven en Tielt-Winge) met een 250-tal leerlingen verdeeld over de drie vestigingen, anderzijds omdat onderwijsinnovaties waar ook ter wereld interessant kunnen zijn voor onze eigen klaspraktijk.


Deze scholen vertrekken vanuit de nieuwsgierigheid en interesses van de leerling en geven de leerling de lead maar het is niet zomaar een vrijblijvende dagbesteding. Ook de eindtermen of het eindexamen (in Nederland) moeten gehaald worden. Maar men doet dit meer op maat van de leerling via challenges die deze zelf bepaalt.

Leerlingen leren op eigen ritme over onderwerpen waar op dat moment hun interesse naar uit gaat. Men prikkelt de leerlingen met inspiratiesessies om tot onderwerpen te komen waar ze zelf mogelijks niet aan dachten.


Het artikel geeft ook enkele cijfers over het welbevinden van de leerlingen. In vergelijking met de landelijke cijfers scoren de Agora-scholen veel beter, logisch zegt het artikel want mensen zijn nu eenmaal gelukkiger als ze autonomie en vrijheid ervaren in het maken van hun keuzes.

Ik heb ook de website van de Belgische Agorascholen bekeken om me toch een nog beter beeld te kunnen vormen.


Op basis van al deze info ben ik wel voorstander van dit soort scholen. Ze geven leerlingen binnen bepaalde kaderlijnen de vrijheid om hun eigen traject te volgen. Kunnen leren vanuit eigen interesse en nieuwsgierigheid zorgt er meestal ook voor dat de leerstof beter blijft hangen. De leerling leert ook zelfstandig aan de slag te gaan, maar kan wel terugvallen op ondersteuning van coaches en vak-experten.


In het reguliere onderwijs heeft de leerling heel weinig zeggenschap over wat wanneer geleerd wordt en volgt men het standaardprogramma dat voor iedereen hetzelfde is. Het lijkt me ook heel moeilijk om Agora-onderwijs voor elke leerling uit te rollen, maar misschien is het wel mogelijk om een aantal zaken hieruit mee te nemen naar de klaspraktijk. Misschien is het wel mogelijk om aan het begin van het schooljaar de leerlingen te tonen wat er tegen het einde van het jaar gekend moet zijn en hen te vragen wat ze wanneer willen behandelen. Zo krijgen leerlingen iets meer zeggenschap maar ook verantwoordelijkheid. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om het lessenrooster zo aan te passen, dat vakken steeds in blok worden gegeven zodat men langer aan ƩƩn stuk kan werken rond een bepaald onderwerp.


Alleszins is Agora-onderwijs in mijn ogen een verrijking voor het onderwijslandschap en een innovatie die zeker de aandacht verdient. Vertrekken vanuit de nieuwsgierigheid van de leerling is m.i. altijd een goede premisse. Ik houd het alvast in de gaten!

Recente blogposts

Alles weergeven
Gluren bij de buren

Ook mijn medestudenten brachten heel wat interessante zaken naar voor. Ik las bij Talle over het invoeren van extra lessen Nederlands...

Ā 
Ā 
Ā 
Front loading? Dat is interessant!

Hoe we in de klas instructies geven, doet er toe. Dat weten we ondertussen. Maar wist je dat de volgorde waarin je een opdracht geeft,...

Ā 
Ā 
Ā 

2 Comments


Maider Smet
Maider Smet
Apr 12, 2023

Hey Sanne,

Ik heb met veel interesse je blogpost gelezen, want je raakt hier 2 dingen aan die me als toekomstige leerkracht nauw aan het hart liggen.

Ten eerste: Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van intrinsieke motivatie bij de leerling en de leraar in de rol van coach een grote meerwaarde biedt binnen het onderwijs.

In het reguliere onderwijs is dat volgens mij niet altijd mogelijk, enerzijds doordat de leerling een uitgestippeld traject moet volgen en anderzijds doordat de leraar vaak een (te) grote klasgroep heeft.

Ten tweede: Zelfsturende leerlingen, binnen een duidelijk kader, een bepaald project, ... is iets waar volgens mij veel meer op ingezet mag worden binnen onderwijs.

Welke mogelijkheden er allemaal zijn, daar worstel…

Like
S
Apr 13, 2023
Replying to

Dag Maider


Bedankt voor je reactie!

Het concept intrigeert mij ook maar net zoals jij stel ik me er ook wel vragen bij. Wat de eindtermen betreft lees ik op de website van de Belgische scholen dat deze het kader zijn en dat men die ook wel toetst. Dus dat zal wel snor zitten. ;-)

Zelfdiscipline zal ook nodig zijn, maar lijkt me onder begeleiding van de coach wel aangeleerd te kunnen worden.

Maar zoals je stelt, het hele reguliere onderwijs overboord gooien, dat is inderdaad een brug te ver. Maar met over het muurtje kijken, kunnen we alvast niets fout doen. ;-)

Groetjes

Sanne

Like

Cultur-Obscur

​

©2023 by Cultur-Obscur. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page