top of page

‘Leerkrachten kunnen vaak écht niet meer tot hun leerlingen doordringen’

  • S
  • 7 nov 2023
  • 1 minuten om te lezen

De titel van dit artikel in Knack trok direct mijn aandacht. Het artikel is een interview met de maker van documentairereeks Hoe was het op school?, vanaf vandaag te zien op VRT Canvas.


In het interview komen al een aantal interessante onderwerpen naar voor: het watervalsysteem, 'ASO' als hoogste goed (of toch in de ogen van de samenleving/ouders), maar ook dat jongeren zich zelf zorgen maken over de onderwijskwaliteit.

Ik ben blij te lezen dat ook de dubbele finaliteit en arbeidsfinaliteit voldoende aan bod zullen komen. Onze samenleving lijkt nog steeds niet te begrijpen dat deze studies zeer waardevol zijn voor onze maatschappij.


De laatste paragraaf geeft ook weer hoe ik het aanvoel: er zijn heel veel meningen over het onderwijs, maar deze overstijgen doorgaans niet het niveau van cafépraat, jammer genoeg. Een van de zaken die we onze leerlingen willen aanleren lijkt me toch om een goed onderbouwde mening te kunnen vormen maar ook om te weten wanneer je geen mening moet hebben.

Ik zal alleszins mijn mening over het programma pas vormen na het bekeken te hebben. ;-)


Als onderwijsprofessional een must see, daarom dat ik jullie deze tip al graag meegeef.


Vanaf 7/11/2023 21u20 op VRT Canvas en op VRT Max.






Recente blogposts

Alles weergeven
Gluren bij de buren

Ook mijn medestudenten brachten heel wat interessante zaken naar voor. Ik las bij Talle over het invoeren van extra lessen Nederlands...

 
 
 
Front loading? Dat is interessant!

Hoe we in de klas instructies geven, doet er toe. Dat weten we ondertussen. Maar wist je dat de volgorde waarin je een opdracht geeft,...

 
 
 

1 Comment


Maider Smet
Maider Smet
Nov 10, 2023

Hallo Sanne,


Dit programma stond al op mijn radar, maar fijn dat je me er nog even aan herinnerde!

Ik heb ondertussen de eerste aflevering gekeken.

Vooraf heb ik even getwijfeld, wil ik dit zien of beter niet? Wat wordt er getoond, de eeuwige generatieclash, vingergewijs, ...? Dat hoef ik niet zozeer te zien.

Ik moet dan altijd denken aan het citaat 'de jeugd van tegenwoordig', dat weliswaar verkeerdelijk aan Socrates gelinkt wordt, maar toch de lading dekt: de jeugd van tegenwoordig is geen nieuw begrip! Jongeren zijn niet per se moeilijker, lastiger, onhandelbaarder dan vroeger. De tijden die zijn wel veranderd. 'De jeugd van tegenwoordig' heeft heel wat andere katten te geselen dan 500 jaar geleden. Veel jongeren he…


Like

Cultur-Obscur

©2023 by Cultur-Obscur. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page