top of page

Hoe was het op school?

  • S
  • 20 dec 2023
  • 3 minuten om te lezen

Zoals vele andere leerkrachten keek ook ik naar de documentairereeks Hoe was het op school? op VRT Canvas.

Vooraf las ik enkele artikelen en een interview waardoor mijn nieuwsgierigheid geprikkeld werd. Er zouden leerkrachten, leerlingen en onderwijsexperts aan het woord komen maar zoveel mensen zoveel meningen, dus ik was wel benieuwd naar de teneur van de reeks.


Hieronder een korte weergave van mijn persoonlijke mening over een aantal aangehaalde thema's. Niet allemaal want er werd over veel gesproken. Ik ga graag in gesprek over wat ik hier schrijf of wat ik niet heb aangehaald.


In de eerste aflevering, met de naam Chaos in de klas? geven de documentairemakers een beeld van de diversiteit in de hedendaagse klassen. Waar diversiteit nog heel vaak gezien wordt als culturele diversiteit laat men hier duidelijk zien dat diversiteit zoveel meer is dan dat. Leraren moeten dagelijks omgaan met verschillende thuissituaties (van kansarm tot kansrijk), verschillen in zorgbehoeftes en zoveel meer.

Als we gaan kijken naar vroeger dan bestond die zorgbehoeftes 'zogezegd' niet. Veel bleef onder de waterlijn of kwam maar in enkele studierichtingen naar boven. Nu is er gelukkig veel meer oog voor zodat we, in theorie, elk kind op het eigen niveau kunnen laten leren. Alleen is men vergeten dat hiervoor meer leerkrachten nodig zijn.

Daarnaast blijft armoede een groot probleem. Onderwijs is jammer genoeg niet de grote gelijkmaker zoals we zouden willen. Als onze samenleving hier echt voor wil gaan, en echt de juiste persoon op de juiste plaats wil krijgen, dan zullen er aanzienlijke en doordachte investeringen en wijzigingen moeten gebeuren. Nadenken over ontbijt op school, zoals men hier doet zou al een start kunnen zijn.


De reeks geeft ook mooi (?) weer hoe onze samenleving naar bepaalde kinderen kijkt en hoe dit doorsijpelt in de vooroordelen van de (vooralsnog veel witte) leerkrachten. Een meisje wordt een wonder genoemd omdat ze Grieks-Latijn volgt (Ʃn de hoogste punten haalt voor Nederlands) als vluchtelinge. Wanneer gaat onze maatschappij nu eens leren wat een potentieel alle kinderen hebben? Het is niet okƩ dat kinderen eerder op basis van hun achtergrond dan op basis van hun kennis en kunde naar een bepaalde richting worden gestuurd.


Ook het gegeven dat we als samenleving toch nog steeds meer waarde hechten aan een hoog theoretisch diploma dan aan een praktisch diploma komt aan bod. Hier moeten we echt van af. Wat zijn we met al die advocaten die amper hun brood verdienen als we geen loodgieters, zorgpersoneel of leerkrachten vinden?

Als we kijken naar landen die we als gidslanden beschouwen op diverse vlakken (Scandinaviƫ, Duitsland) dan kunnen we wel stellen dat het respect voor bepaalde beroepen en studierichtingen daar veel groter is dan bij ons. En dit is geen probleem dat het onderwijs (alleen) kan oplossen maar dat gewoonweg een maatschappelijk probleem is.


Persoonlijk ben ik ook blij dat een leraar de 'taalrijkheid' van zijn leerlingen aanhaalt. Leerlingen met een andere moedertaal spreken de facto meer dan een taal. Dit op een positieve manier benaderen zal de leerlingen die de schooltaal (nog) niet 100% machtig zijn een betere basis geven om te leren want hun thuistaal wordt niet gezien als iets negatiefs. Ook leerlingen met Nederlands als moedertaal zijn trouwens de schooltaal niet altijd 100% machtig.


Ik vind het wel jammer dat de kijkcijfers niet zo hoog lagen. Elke ouder en bij uitbreiding elke burger zou een documentaire zoals deze met interesse moeten bekijken. De jeugd is de toekomst en hoe we met hen omgaan in het onderwijs maar ook hoe we omgaan met het onderwijs zelf zou een prioriteit moeten zijn voor iedereen.

Maar voor velen blijft het bij toogpraat over de vakanties.


Wie graag eens van gedachten wisselt over deze documentairereeks, je weet mij te vinden!


Wie nog geen tijd gevonden heeft om de reeks te bekijken, dat kan hier:

Comments


Cultur-Obscur

​

©2023 by Cultur-Obscur. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page