Front loading? Dat is interessant!
- S
- 2 jan
- 1 minuten om te lezen
Hoe we in de klas instructies geven, doet er toe. Dat weten we ondertussen. Maar wist je dat de volgorde waarin je een opdracht geeft, enkele klasmanagementproblemen kan voorkomen?
Ik las een blog van Dries D’Haese van het expertisecentrum Onderwijs en Leren van Thomas More waarin hij uitlegt hoe je beter instructie kan geven door eerst te vertellen op welke manier de leerlingen moeten antwoorden (= hoe) en pas daarna wat de concrete opdracht inhoudt (= wat).
Dries verduidelijkt het artikel door enkele voorbeelden. Hij begint met een voorbeeld waar op het eerste zicht weinig mis mee lijkt te zijn (een instructie die ik zelf zou gegeven kunnen hebben), maar hij laat zien hoe deze beter kan. Doorheen het artikel geeft hij nog enkele voorbeelden bij uiteenlopende opdrachten, waardoor iedereen uit het artikel wel iets kan leren.
Maar waarom werkt dit?
Doordat leerlingen weten hoe ze een opdracht moeten aanpakken, hebben ze meer cognitieve ruimte beschikbaar om zich te concentreren op de inhoud. Anders gezegd moeten ze niet opzoek gaan naar de manier waarop de opdracht moet uitgevoerd worden terwijl hun brein al bezig is met de inhoud, want dat weten ze al.
Zelf wil ik dit heel graag proberen want het zou rust brengen in de klas. Ik ga er alvast mee aan de slag tijdens mijn stage volgende week.
De vraag is of ik er aan ga denken. Stage geeft mij namelijk meer stress dan ‘gewoon’ lesgeven, maar ik heb het alvast opgenomen in mijn lesvoorbereidingen dus de start is gemaakt.
Ik ben benieuwd of het werkt.
Dag Sanne
Wat fijn dat je dit deelt! Ik had hier zelf nog niet eerder bij stilgestaan, maar als ik terugdenk aan hoe ik hiermee als leerling omging, lijkt het eigenlijk heel logisch dat we onze instructie hieraan moeten aanpassen.
Ik merk dat ik zelf vaak uitdagingen ervaar op het vlak van klasmanagement, en ik ben dan ook benieuwd of dit daarbij kan helpen. In de reacties bij Maider las ik dat dit vooral effectief is bij korte instructies en minder bij complexere opdrachten, wat op zich logisch klinkt. Voor die complexere opdrachten proberen we inderdaad een iets andere aanpak te hanteren.
Ik ga ook proberen eraan te denken tijdens mijn lessen en ben benieuwd naar jullie ervaringen hiermee. Ik…
Hallo Sanne,
Bedankt voor het delen! Dit klinkt eigenlijk heel logisch als ik denk aan hoe mijn eigen brein in werking treedt na een vraag.
Ik ben alvast benieuwd of je een verschil merkt tijdens je stage bij het geven van instructies.
Nog even een kanttekening: ik lees in de blog van Dries D'Haese dat dit vooral goed werkt bij korte instructies en minder bij complexere opdrachten. Bij het uitspreken van bijvoorbeeld het woord groepswerk bestaat de kans dat de aandacht van de leerlingen afgeleid wordt. Dat lijkt me ook heel logisch. Ik probeer bij zulke opdrachten eerst duidelijk te maken dat ik de opdracht ga uitleggen, dat iedereen goed moet luisteren, en dat er nog geen materialen genomen of stoelen…