Boekbespreking: Kantje moord, Hilde E. Gerard
- S
- 15 apr 2023
- 3 minuten om te lezen
Vandaag lees ik nog eens een jeugdboek. Ik koos voor ‘Kantje moord’ van Hilde E. Gerard. Een schrijfster waaraan ik mooie herinneringen koester uit de tijd dat ze mijn leerkracht was.
Ik las van haar ooit al ‘Moord bij kaartlicht’ en ‘Moord met een geurtje’. Twee boeken die mij toen konden bekoren want ik hou wel van detectives.
Op de achterkant lees ik dat het boek zich afspeelt in Turnhout, waar de schrijfster woont én waar ik een deel van mijn jeugd heb doorgebracht. Ik ben benieuwd of ik veel plaatsen zal herkennen in het boek, want Hilde zal ons naar het einde van de 19de eeuw katapulteren.
De achterkant leest als volgt:
Turnhout, eind negentiende eeuw. Het armoedige arbeidersmilieu versus de bourgeoisie.
Juffrouw Godelieve ontbiedt Marie en geeft haar de opdracht een kanten sluier te maken. Maandenlang begeeft Marie zich dagelijks naar de mooie woning van haar opdrachtgeefster. Daar maakt ze kennis met een heel nieuwe wereld: de fascinerende Joséphine, die niet vies is van een slok laudanum, en Henri, Joséphines verloofde, wiens oog valt op Marie. Maar gaandeweg treedt Marie uit haar onderdanige positie als ze begrijpt dat ze een enorm talent heeft: kantklossen. Tot er iets afschuwelijks gebeurt en Marie in het nauw gedreven wordt.
Kantje Moord is een spannende jeugdroman in een historisch kader, de eeuwenoude Vlaamse vrouwennijverheid kantklossen, met universele thema's als drugs, coming of age, liefde en verleiding, trouw en opoffering.
Ik hou alvast van de woordspeling in de titel en ben benieuwd wat deze jeugdroman in petto heeft.

Ondertussen heb ik het boek dus uit en ik moet zeggen dat het mij wel in zijn greep kon houden. Het boek gaat vooruit zoals een kantkloswerk: traag maar gestaag, maar nooit saai. Voor je ogen ontrafelt zich een verhaal waarin je meegezogen wordt en waarvan ik het moeilijk had om het aan de kant te leggen. Ik kon mij ook echt inleven in het hoofdpersonage, hoewel ik al lang geen 17-jarig meisje meer ben. De emoties en belevenissen die Marie meemaakt, worden dan ook mooi beschreven.
Het boek brengt ook de dynamieken tussen de verschillende lagen van de bevolking aan de vooravond van de twintigste eeuw tot leven, waardoor ik me ook afvroeg waar mijn plaats in die maatschappij geweest zou zijn mocht ik in die eeuw geboren geweest zijn. In welke buurten, die ik herkende, maar toch weer niet, ik zou vertoefd hebben? Het antwoord was niet eenduidig.
Het boek is geen detective zoals de andere twee die ik reeds las van deze schrijfster. De moord uit de titel is zeker niet het belangrijkste in dit boek, maar gaat wel even aan de haal met je gevoelens.
Hoe goed uitgewerkt de rest van het boek is, zo snel worden de gebeurtenissen rondom de moord afgehaspeld. Ik begrijp dat dit is omdat het boek steeds de belevenissen vanuit het standpunt van het hoofdpersonage volgt, maar toch bleef ik daar een beetje op mijn honger zitten.
De auteur heeft een hele aangename schrijfstijl met afwisselend korte en langere zinnen. Enkel bij de zinnen over het kantklossen verloor ik de draad wel eens, omdat ik me er te weinig bij kon voorstellen.
Wat mij wel stoorde, maar dit is zeer persoonlijk, zijn de noten.
Enkele woorden en gebeurtenissen krijgen extra geschiedkundig uitleg, achteraan in het boek. Persoonlijk heb ik liever dat er met voetnoten onderaan een pagina gewerkt wordt, want ik ben iemand die graag direct de uitleg leest. Maar doordat ik telkens achteraan moest kijken, stremde dat mijn leeservaring.
Maar zoals gezegd, is dit persoonlijk, want ik vind het ook wel fijn om achteraf de noten allemaal op een plaats te vinden om ze nogmaals door te nemen. Misschien ben ik gewoon een moeilijk publiek? 😉
Ik heb met veel plezier dit boek gelezen en kan het aanraden aan eenieder die graag jeugdromans leest of graag een boek dat zich in een historische setting afspeelt (al dan niet omdat je bekend bent met Turnhout).
Mocht ik lesgeven in Turnhout, dan zou ik het ook zeker aan de klasbibliotheek toevoegen en misschien zelfs als leesopdracht geven. Het is steeds leuk om op zoek te gaan naar plaatsen die voorkomen in een boek. Bestaan ze nog? Hoe zien ze er nu uit? Hoe zijn ze veranderd? Misschien kan er zelfs een literaire wandeling van gemaakt worden waaraan dan een creatieve opdracht voor de leerlingen gekoppeld wordt.
Ik zie het alvast helemaal voor me!
Boek: Gerard, H. E. (2017). Kantje moord.
Comments