top of page

Lily

  • S
  • 22 dec 2023
  • 4 minuten om te lezen


Een van de opdrachten voor het cultuurportfolio is het lezen van een jeugdboek uit de leeslijst. Leeslijsten brengen doorgaans gemengde gevoelens voort bij heel wat mensen want de herinnering katapulteert hen terug naar hun jeugd en de verplicht te lezen boeken die misschien niet altijd helemaal aangepast waren aan het publiek. Maar soms eens uit je comfortzone komen (qua lezen dan toch) kan geen kwaad. Een leeslijst geeft namelijk ook inspiratie. Want hoewel jongeren via het internet aan heel veel info kunnen komen, is het overaanbod voor velen te overweldigend en vinden ze hun weg er niet. Een leeslijst kan hen dan op weg zetten.

Zelf ben ik een voorstander van een leeslijst maar dan wel een die aangepast is aan de beoogde doelgroep. Hij moet evenwichtig samengesteld zijn met voor iedere leerling voldoende keuze, wat de opdracht er niet makkelijker opmaakt want zoveel leerlingen zoveel lezers. De leeslijst moet jongeren zin doen krijgen in lezen en geen afkeer opwekken. Veel ballen om te balanceren als leerkracht Nederlands...


Hoe heb ik mijn keuze gemaakt in deze leeslijst?

Nu zou er een mooi verhaaltje kunnen komen over hoe ik alle boekcovers heb bekeken (heb ik gedaan), degene die er voor mij uitsprongen ben gaan opzoeken op het internet om de korte inhoud en eventuele recensies te lezen. (Wat we stiekem misschien hopen dat onze leerlingen doen?)


Ik ben voor een iets pragmatischere manier van werken gegaan. Ik heb de boeken opgezocht, namelijk op de app CloudLibrary waar ik via mijn bibliotheek toegang toe heb. En ik heb gewoon gekozen voor het boek dat aanwezig was...

Om eerlijk te zijn was dit ook al mijn werkwijze in het secundair. Boek aanwezig in de gemeentelijke bibliotheek? Check, dan kies ik het. Nog eens mijn oprechte excuses aan dhr. Verschueren van het 6de middelbaar, want het examenboek mocht ook een niet vermeld boek van een auteur op de lijst zijn en toevallig had onze bibliotheek enkel De bende van Jan de Lichte van Louis Paul Boon beschikbaar (dat u niet gelezen had). Maar u vergaf het mij wel denk ik aangezien ik het boek ook daadwerkelijk uit de doeken kon doen.


Ik las dus Lily van Tom De Cock omdat het op CloudLibrary aanwezig was. Nu ja, lezen. Ik ben er in begonnen eind oktober, heb een paar pagina's gelezen en het dan in mijn app laten staan met het idee, ik lees straks wel verder. Maar het boek lezen op mijn gsm kostte me teveel moeite. Ik geraakte niet in het verhaal. Enter de boekenbeurs op de school van mijn kinderen. Welk boek lag daar te shinen? Inderdaad, Lily! En ook deel twee. De korte inhoudstafel had me wel doen boeien, dus misschien lag mijn laag leestempo niet per se aan het boek maar eerder aan het medium? Ik heb toen beide delen gekocht en Lily in een avond uitgelezen.


De plot? Een samenleving in een iets verdere toekomst die enerzijds dystopisch aanvoelt maar anderzijds gewoon de toekomst zou kunnen zijn als we blijven voortdoen met het klimaat te verpesten. We volgen Lily, een influencer die eerst een heel vlak figuur is maar daarna duidelijk een catharsis doormaakt. Je zou het ook een coming of age boek kunnen noemen, maar een dystopische roman is het sowieso.

Over het boek zelf ga ik niet verder uitweiden, ik raad het wel echt aan om te lezen!


Waar wil ik het nog wel over hebben?

Dit boek leent zich perfect voor een leeslijst of zelfs als verplicht boek voor heel de klas. Het leest vlot, heeft karakters waarin leerlingen zich kunnen herkennen en een thema dat toch veel jongeren bezig houdt. Anderzijds zijn er ook veel jongeren die enkel geld willen verdienen. Als je in een economische richting vraagt wat de leerlingen later willen worden, dan is het antwoord heel dikwijls 'rijk'. Dit boek zou hun wereldbeeld mee vorm kunnen geven. Want rijk zijn in een onleefbare wereld is ook maar arm.


Ik twijfel alleen nog over de aanpak. Ga ik voor de (in mijn ogen) saaie aanpak en laat ik de leerlingen het boek op eigen tempo lezen gevolgd door een leestoets? Eenmalig werk voor mij (opstellen leestoets) en afgebakend werk voor de leerlingen.

Ik begrijp helemaal waarom leerkrachten op deze manier te werk gaan, tijdsgebrek. Je differentieert wel door ieder zijn eigen tempo te laten volgen. Je laat de leerlingen lezen, wat toch het belangrijkste is?


Maar dit boek heeft zoveel meer potentieel. Het kan als basis dienen voor een hele lessenreeks met veel verschillende invalshoeken én een maatschappelijk relevant thema. Alleen moet je als leerkracht los kunnen komen van dat vervelende invulboek dat de leerlingen verplicht moeten gebruiken in veel scholen. Daar is weinig ruimte naast...

De discussie over het invulboek zal ik nu niet op gang brengen, maar wie weet, als ik ooit eens 5 minuten tijd heb, schrijf ik wel eens een lessenpakket uit rond dit boek. Nu nog een uitgeverij vinden die mij wil betalen en dan breng ik zelf een invulboek uit. ;-)


Zoals gezegd, lees het boek en neem het mee naar je klas.

Het boek won ook de prijs Beste Boek voor Jongeren in 2022. Deze prijs vind ik zelf een zeer goede graadmeter om een boek te kiezen voor leerlingen, omdat de jury enkel en alleen bestaat uit jongeren.

En het wordt aangeraden door Pommelien Thijs, toch een idool voor veel jongeren. Misschien helpt dat om enkele leerlingen over de streep te trekken want voor sommige zal het aantal bladzijden (net geen 400) mogelijks afschrikken.


Wil je eens van gedachten wisselen over een lessenpakket? Je weet me te vinden!

Ik ga van deze kerstvakantie alvast gebruik maken om het volgende deel te lezen.



Recente blogposts

Alles weergeven
Gluren bij de buren

Ook mijn medestudenten brachten heel wat interessante zaken naar voor. Ik las bij Talle over het invoeren van extra lessen Nederlands...

 
 
 
Front loading? Dat is interessant!

Hoe we in de klas instructies geven, doet er toe. Dat weten we ondertussen. Maar wist je dat de volgorde waarin je een opdracht geeft,...

 
 
 

1 Comment


lien.marivoet
Dec 21, 2024

Dag S.

Dit boek heb ik al wel eens voorbij zien komen, maar het trok nooit echt mijn aandacht. Het is tenslotte een kinder-/jeugdboek, toch? Maar na het lezen van je post realiseer ik me dat ik hier wel wat te kort door de bocht ben gegaan. Hoewel je helaas niet veel verklapt over het verhaal, heb je me wel nieuwsgierig gemaakt om het boek eens op te zoeken. En als jij het in één dag hebt uitgelezen, wie weet lukt het mij dan ook wel!

Nog even over het medium: ik herken dit helemaal! Stiekem ben ik niet zo’n fan van e-readers.🙊 Een papieren boek in je handen, bladzijde per bladzijde omslaan, dat heeft toch echt iets gezelligs, vind…

Like

Cultur-Obscur

©2023 by Cultur-Obscur. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page